Uppföljning av Röders långtidsprognoser

 

Peo Ganerlöv

 

Här följer uppföljningen av Röders långprognos för våren och sommaren fram till början av augusti. Den prognos som gavs i mars såg ut så här:

 April: Högtrycksbetonat med kallare och torrare väder än normalt i större delen av landet. Undantaget är Götaland som får ungefär normala temperaturer

Maj: Lågtrycksdominerat och nederbördsrikt med i stort sett normala temperaturer. Längst i norr kallare än normalt.

Juni: Under första halvan kallt och blött, särskilt i söder. Från midsommar och framåt högtryck och varmare.

Juli: Ett högtryck över Östersjön ger varmare och torrare väder än normalt

Augusti: Fortsatt högsommar med sol och värme, kanske 4-5 gr över normalt. Längst i norr mer normala temperaturer.

 

Under april var vädret i Sverige ovanligt milt och blött. På många håll temperaturöverskott på 2 gr och i delar av östra Götaland och Svealand dryga 3 gr. Nederbördsmängder på mer än dubbla normalmängder förekom i nordvästra Götaland, östra Svealand och sydöstra Norrland. Prognosen hade alltså ingen likhet med verkligheten.

I maj skulle vädret enligt prognosen bli nederbördsrikt men istället blev det torrare än normalt på många håll. Undantaget var västra Götaland och delar av norra Norrland som fick mer regn än normalt. Det var också en kylig månad med temperaturer under det normala i så gott som hela landet. Prognosen var inte heller här så lyckad.

I juni inleddes en period med mest vackert väder i öster medan det var betydligt ostadigare i väster. Vid norra Västkusten var det tom den regnigaste juni sedan mätningarnas början. Här var det också någon grad lägre temperatur än normalt medan det i östra Svealand och norra Norrland var 1-2 gr över det normala.

Samma trend fortsatte även i juli där de ostligaste delarna av Svealand och Götaland hade mest torrt och varmt väder medan det var svalare och blötare i väster. Prognosen om varmt och torrt väder stämmer alltså för de östra delarna men inte i övrigt.

Augusti inleddes med varmt och torrt väder i söder men i skrivande stund är en kallfront på väg ner över landet med en övergång till svalare och ostadigare väder. I öster alltså en rätt lyckad sommarprognos men som helhet får träffprocenten anses låg.