Tillbaka till Polarfront
 


 

Uppföljning av Röders prognoser 2001/2002

 

 

Peo Ganerlöv

 

 

Så här såg Röders prognos för sommaren 2001 ut som delgavs i slutet av april:

 

 Juni  Första halvan av juni blir kall och våt, men under andra halvan ger ett högtryck fint väder. Det ger sammantaget något över   normal temperatur i mellersta Sverige. Normal i söder och längst  i norr.
 Juli  I södra halvan av landet varmare än normalt (1-2 gr) medan det blir mer normala temperaturer längre norrut. Allra längst i norr både våtare och kallare (ca 1 gr) än normalt.
 Augusti  I allmänhet torrare än normalt och varmast i västra Götaland med en dryg grad varmare än normalt. Längre norrut nära normalt men allra längst i norr ca.1 gr lägre än normalt.

 

 

Så här med facit i hand kan vi konstatera att Röder lyckades bra denna sommar. Juni inleddes med svalt och ostadigt väder på de flesta håll. Särskilt norra Norrland fick mycket regn med mer än dubbla normalmängden för juni i stora områden. Även västra och södra Götaland fick mer regn än normalt medan det var torrt på flera håll i sydöstra Norrland och östra Svealand. Faktiskt rekordtorrt i Gävle med bara 6 mm. Under midsommarhelgen kom sommarvärmen norrifrån och stannade månaden ut. Det gav temperaturöverskott i norra Sverige med upp till 1-2 gr medan sydvästra Sverige efter den kalla början på juni fick ett temperaturunderskott på över 1 grad.

 

Juli inleddes med högtryck och en riktig värmebölja i södra och mellersta Sverige med temperaturer över 30 gr. Varmast blev det i Hudiksvall med 33 gr den 5:e. Längst i norr var det däremot ostadigare och svalare. I mitten av månaden fick hela landet en period med svalt och ostadigt väder innan ett nytt högtryck under slutet av månaden gav soligt och varmt väder i södra Sverige. Sammantaget blev det 2-3 gr varmare än normalt i södra Sverige medan det längst i norr blev nära normalt. Nederbörden blev över normal i Norrland med nya rekord bl.a. i Gäddede (med 209 mm). I södra Sverige var det i allmänhet torrare än normalt.

 

Augusti blev även den varmare än normalt med de största överskotten i inre Götaland med 1.5 gr. I övrigt 0-1 gr över normal.  Det kom mer nederbörd än normalt på de flesta håll med ett flertal svåra åskväder. Den 16:e augusti drabbades östra Sveland av mycket kraftiga åskväder och två personer dödades av blixtnedslag i Stockholmstrakten.

Röder fångade alltså de stora dragen i vädret bra men man kan inte undgå att reflektera över att sommarprognoserna varit väldigt likartade år efter år. Han satsar på varma somrar och gärna ett omslag till det bättre runt midsommar. Precis så som de flesta svenskar vill att det skall vara.

 

Vinterprognoserna har varit mer varierade och prognosen för vintern 2001-2002 löd:

 

 

 December  Högtryck dominerar med kallt och torrt väder med 1-2 gr under normalt i hela landet. Snöbyar kan ge en hel del snö i Östersjölandskapen
 Januari  Forttsatt högtryck med mycket torrt väder och ca 1 grad kallare än normalt i södra halvan av Sverige. I norr 1-2 gr varmare än normalt.
 Februari  Riktigt kallt i sydöstra Sverige med runt 3 gr kallare än normalt. I övrigt 1-2 gr kallare än normalt. Fortsatt högtrycksbetonat med torrt väder och sen vår.

 

  

Före jul gick Röder ut och sa att julen med stor sannolikhet skulle bli vit i hela Sverige och så långt fick han rätt. Prognosen om en högtrycksbetonad, torr och kall vinter kom dock helt på skam. Förutom den kalla och snöiga perioden runt jul och nyår blev det en mycket mild vinter och även nederbördsrik på de flesta håll. Temperaturöverskotten blev som störst i februari med runt 4-5 grader över det normala.(Väder och vatten SMHI)

 

Missen med vinterprognosen avskräcker dock inte Röder att ta nya tag och i Aftonbladet kunde man den 26 april läsa följande prognos för sommaren 2002:

 

 

 Juni  Månaden börjar ganska bra men ett högtryck i norr försvagas. Lågtryck över Atlanten och Finland/Baltikum gör att vi får västliga till nordvästliga vindar med kallare luft och mycket nederbörd. Längst i norr 0-1 gr över normalt och relativt torrt men i söder 0-0,5 gr under normalt och blött.
 Juli  Ett lågtrycksområde över Baltikum ger södra Sverige ganska mycket regn och ca 1 gr under normal temperatur. I norra delen av landet mer normala temperaturer och torrare.
 Augusti  Osäker prognos men det finns indikationer att månaden blir solig med normala temperaturer och relativt torrt väder

 

 

 

Enligt artikeln  bygger prognosen på den atmosfäriska situationen och väderdata för februari, mars och april. Hur vädret är de tre månaderna påverkar sommarvädret. Vädret har helt enkelt varit för bra under våren. Hade det istället varit kallare och regnigare hade vi kunnat räkna med en fin sommar. Sommaren 2002 blir dock inte lika dålig som skräckåren 1993, 1998 och 2000.

Att notera är att Röder i år frångår sin tidigare vana att  förutspå varma och soliga somrar. Denna gång lär alltså de flesta semesterfirare hoppas att han har fel…

 

 

Peo Ganerlöv

Uppsala 12 maj 2002