Uppföljning av Röders långtidsprognoser

 

Peo Ganerlöv

 

Här följer en uppföljning av Röders prognos för vintern 99/00. Den prognos han gjorde i oktober 1999 såg ut som följer:

 

November: Ett högtryck vid Island rör sig in över Skandinavien och ger kallt och torrt väder. 1-2 gr under normalt utom längs väst- och sydkusten som får något över det normala och heller inte lika torrt.

December: Fortsatt kallt och mycket torrt fram till mitten av månaden, 1-2 gr under normalt. Därefter milda sydvästvindar över södra Sverige. 30% risk att mild luft från Island sprider sig upp över hela landet.

Januari: Sydvästvindar med passerande lågtryck och mycket milt med 3-5 gr över normalt. Dessutom mycket nederbörd. Risk för mycket snö längs Norrlandskusten. I söder regn.

Februari: Fortsatt milt och nederbördsrikt, särskilt i norra Sverige, med upp till 3 gr över normalt. I söder kommer kyligare luft in från ett högtryck över Ryssland men ändå varmare än normalt sett till hela månaden.

Mars: Lågtrycksbetonat och milt, 1-3 gr över normalt och nederbördsrikt. Risk för rikligt med snö i norra och östra Norrland. Kall luft över Ryssland kan ställa till med obehagliga bakslag för våren i södra Sverige.

 

Verifikation:

November blev rekordvarm i Norrland med upp till 5-7 gr över normalt. Även i Götaland och Svealand blev det betydligt mildare än normalt även om det inte var lika extremt. En rejäl felprognos med andra ord!

December kännetecknades av flera svåra oväder (vem minns inte stormen den 3-4 december) och det blev rejält blött med mer än dubbla normalmängden i stora delar av Götaland och Svealand. Enda stället med mindre nederbörd än normalt var fjällområdet. Temperaturmässigt blev det rätt normala värden. Inte heller här var prognosen lyckad.

I januari tog mildluften kommandot direkt och släppte aldrig sitt grepp. Det blev rejäla temperaturöverskott från ca 2 gr i söder till runt 5 gr i norr. Nederbörd blev det främst i västra Norrland och västra Götaland. I öster relativt torrt. Här tar Röder revansch och gör en lyckad prognos.

I februari fortsatte det milda vädret med ca 4 gr över normalt i söder och längs Norrlandskusten. Även det får anses vara en lyckad prognos.

Som vanligt är det en blandad kompott resultatet av Röders prognoser bjuder på.