Röders långtidsprognoser för vintern 1999/2000

 

Peo Ganerlöv

 

I mitten av oktober publicerade Aftonbladet en prognos för den kommande vintern gjord av Wolfgang Röder.

I artikeln framgår (som vanligt) att han oftast har rätt. Efter att ha följt upp prognoserna ett antal år kan man konstatera att det är ett mycket tvivelaktigt påstående. Hur som helst följer här prognosen för oktober till och med mars år 2000.

 

Oktober:

Sydvästliga vindar med stort antal lågtryckspassager ger 1-2 gr mildare än normalt och mycket nederbörd. Speciellt vått i västra Götaland.

November:

Ett högtryck vid Island rör sig in över Skandinavien och ger kallt och torrt väder. 1-2 gr under normalt utom längs väst- och sydkusten som får något över det normala och heller inte lika torrt.

December:

Fortsatt kallt och mycket torrt fram till mitten av månaden, 1-2 gr under normalt. Därefter milda sydvästvindar över södra Sverige. 30% risk att mild luft från Island sprider sig upp över hela landet.

Januari:

Sydvästvindar med passerande lågtryck och mycket milt med 3-5 gr över normalt. Dessutom mycket nederbörd. Risk för mycket snö längs Norrlandskusten. I söder regn.

Februari:

Fortsatt milt och nederbördsrikt, särskilt i norra Sverige, med upp till 3 gr över normalt. I söder kommer kyligare luft in från ett högtryck över Ryssland men ändå varmare än normalt sett till hela månaden.

Mars:

Lågtrycksbetonat och milt, 1-3 gr över normalt och nederbördsrikt. Risk för rikligt med snö i norra och östra Norrland. Kall luft över Ryssland kan ställa till med obehagliga bakslag för våren i södra Sverige.

 

En del av prognosen kan redan nu verifieras. Oktober inleddes mild och mycket blöt i västra Götaland och längs Norrlandskusten. I mitten av månaden var det mest torrt och rätt kyligt. Som helhet blev oktober något mildare än normalt på de flesta håll med störst överskott i östra Svealand och norra Norrland (1-2 gr). Nordöstra Götaland och sydöstra Svealand hade en torr månad medan det var blötare än normalt i delar av västra Götaland och särskilt längs Norrlandskusten.

Första halvan av november var mycket mild men i mitten av månaden skedde en övergång till något mer normala värden.

Resultatet av prognoserna är med andra ord rätt blandat.