Uppföljning av Röders långtidsprognoser

 

Peo Ganerlöv

 

 

En tillbakablick

Prognosen gällande förra sommaren (1997) talade om rekordvärme och så långt får man säga att prognosen var en fullträff. Det blev en av de varmaste somrarna sedan mätningarnas början!

Tittar man mer i detalj var inte succén fullständig.

Juni-97 skulle börja kall och sluta varm, det blev istället två soliga och varma första veckor medan slutet på juni, inklusive midsommar, var svalare med tidvis ostadigt väder. I juli kom värmen på allvar och för Sveriges del stämde prognosen bra. Däremot jublade knappast polackerna över prognosen, som talade om extrem torka, när de fick fly undan översvämmade floder efter de värsta regnen under 1900-talet.

Augusti blev som väl alla minns rekordvarm. Prognosen talade om värme som dock skulle klinga av de två sista augustiveckorna. Nu blev istället de två sista veckorna ännu varmare än de två första.

 

 

Men varför vara alltför negativ. Huvudtemat i prognosen slog trots allt in. Efter denna relativt lyckade prognos blev det extra intressant att se hur vinterprognosen skulle slå in.

Den talade om att efter den rekordvarma sommaren skulle det bli en riktig vargavinter med sträng kyla.

Temperaturerna i januari och februari skulle ligga 1-2 gr under de normala. Förutom en kort period med kyla och snö blev istället både januari och februari mycket milda i södra Sverige med temperaturöverskott på 4-6 gr. Det är bara nordligaste Norrland som har haft kallare än normalt.

Väderläget som prognoserades var att det skulle vara hötrycksläge över norra Skandinaven med ihållande nordost och ostvindar över södra Sverige. Istället har vinterns präglats av lågtrycksområden över nordvästra Skandinaven med milda väst och sydvästvindar i södra och mellersta Sverige.

Vädret har med andra ord varit i stort sett det motsatta mot prognoserat.

I slutet av februari kom Röder med en ny prognos i Aftonbladet:

 

 

Mars: 1-3 gr över normalt. Riklig nederbörd i öster

April: 0-1 gr under normalt. Kallast i östra Svealand och södra-mellersta Norrland. Normal nederbörd.

Maj: Normal temp. Torrt i norr och öster normal nederbörd i väster. Osäker pga värme i öster

Juni: Inga riktiga högsommartemperaturer. En del regn!

Juli: Varmt och torrt Mycket sol.

Augusti: Fortsatt högsommar med sol, värme och lite regn.

Röder själv hävdar enligt Aftonbladet att hans prognoser har en felprocent på 50% för vinterpronoserna medan

felprocenten hos sommarprognoserna inte är större än 20 %.

Det låter onekligen förbluffande bra med tanke på att träffprocenten (+/- 2 gr) på en 24h-temperaturprognos i genomsnitt ligger på 80%.

Allt beror förstås på hur stora fel som tolereras och är man tillräckligt generös kan naturligtvis sådana resultat uppnås.

Prognosen om en mild mars ligger förnärvarande illa till eftersom första halvan av mars varit kallare än normal i så gott som hela landet.

Årets sommarprognos talar liksom förra årets om sol och värme i juli och augusti. Skulle prognosen stämma lika hyggligt i år som i fjol är det bara att lyckönska alla som har planerat in sin semester till dessa månader.